Anasayfam Yap  |   Sık Kullanılanlara Ekle
/ Haberler
Sarılarlı: Basın görevini layıkıyla yapıyor
Edirne Gazeteciler Derneği (EGD) Başkanı Sarılarlı, “109. yıl dönümünde bu meslekte onurlu olarak yürüyebilmiş, devletinin yanında olabilmiş, menfaatleri ile mesleği karıştırmamış tüm meslektaşlarımın basın bayramını kutlarım’’ dedi
Sarılarlı: Basın görevini layıkıyla yapıyor

Edirne Gazeteciler DerneÄŸi BaÅŸkanı Derya Sarılarlı, basından sansürün kaldırılışının 109. yıl dönümü dolayısıyla 24 Temmuz'un "Basın Bayramı" olarak kutlandığını anımsatarak, Edirne basını olarak yerel ve yaygın basın kuruluÅŸlarında görev yapan basın emekçilerinin bayramını tebrik etti.

Sarılarlı, basının demokratik toplumların en önemli güvencelerinden biri olduÄŸunu belirterek, ‘’KiÅŸisel hak ve özgürlükleri temel alarak, tarafsız bir anlayışla çalışmalarını sürdüren tüm basın emekçilerini bugünde bir kez daha hatırlayan kurum yetkilileri ve halkımıza da sevgi ve saygılarımı sunuyorum’’ dedi.

Sarılarlı, Edirne basının önemli bölümünün iÅŸini objektif ve menfaat dışında kalarak yürüttüÄŸünü belirterek, ÅŸunları söyledi:

    ‘’ÇeÅŸitli kurumların başına geçen bazı kiÅŸiler ellerindeki maddi imkanları kullanarak basını yönlendirmeye ve kendilerini eleÅŸtirmenin önüne geçmeye çalışıyor. Edirne’mizde de bu tür kiÅŸiler var. Ancak basınımızın önemli bölümü bu kiÅŸilerin oyuncağı olmamaya, tüm zorluklara raÄŸmen direniyor.

    Edirne’de baÅŸta Valimiz Günay Özdemir olmak üzere, çok sayıdaki kurumlarda yetkililerin basın mensuplarına ve kuruluÅŸlarına karşı gerekli ilgiyi göstermeleri ve habere ulaÅŸma konusunda yardımcı olmalarını mutlulukla görüyoruz.

    Edirne basını üzerine düÅŸen görevi layıkı ile yapmanın gayreti içerisindedir. Bunun en güzel örneÄŸine, 15 Temmuz hain darbe giriÅŸimi sırasında tanık olduk. Edirne basını demokrasiden yana tavır alarak, hain darbe giriÅŸiminin bastırılmasında güvenlik güçlerinin, dolayısıyla devletinin yanında olmuÅŸtur.

    Bu vesileyle basından sansürün kaldırılışının 109. yıl dönümünde bu meslekte onurlu olarak yürüyebilmiÅŸ, devletinin yanında olabilmiÅŸ, menfaatleri ile mesleÄŸi karıştırmamış tüm meslektaÅŸlarımın basın bayramını kutlarım.’’

 

Gazeteciler ve Basın Bayramı nedir?

 

Basın Bayramı veya Gazeteciler ve Basın Bayramı, tarihi konusunda üzerinde anlaÅŸmazlık bulunsa da Türkiye'de Türk basınında sansürün kaldırılmasının yıl dönümü olarak her yıl 24 Temmuz tarihinde kutlanan önemli gündür.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti 1946 yılında kurulduÄŸu zaman “gazeteciler için de bir gün belirleyelim” düÅŸüncesi ortaya atılmıştır. Önceleri ilk gazetenin basıldığı gün “basın bayramı” olarak düÅŸünülmüÅŸtür. İlk gazetenin çıkışı kimilerine göre 1831, yani Takvim-i Vakayi’nin yayınlanışıdır. İlk Türkçe gazete olmasına raÄŸmen onu, resmi gazete olduÄŸu için ilk gazete saymayan görüÅŸtekiler de 1861, yani Tercüman-ı Hakikat’ın çıkışını ilk gazete basılışı olarak kabul etmek istemiÅŸlerdir.

Bu anlaÅŸmazlık nedeniyle konuda bir görüÅŸ birliÄŸi olmamış bunun üzerine Fatih Rıfkı Atay, AkÅŸam gazetesinde 24 Temmuz’u tarihini ortaya atmış ve 24 Temmuz tarihi “Gazeteciler ve Basın Bayramı” olarak kutlanmaya baÅŸlamıştır.

Gazeteciler ve Basın Bayramı 2. MeÅŸrutiyet döneminde sansürün kaldırıldığı günü baz alınarak belirlenmiÅŸtir.

Bu günün belirlenmesi Falih Rıfkı Atay’ın teklifi ile olmuÅŸtur. Çünkü Gazeteciler ve basın bayramı 1946 yılında kurulan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından ortaya çıkmıştır. O günü ÅŸartlarında en güzel tarihin sansürün bittiÄŸi 24 Temmuz tarihi olarak düÅŸünülmüÅŸ ve 1946 yılından itibaren artık her sene 24 Temmuz kafamıza Gazeteciler ve Basın Bayramı olarak canlanır.


  • HABERLER
    DUYURULAR